Beyin ameliyatı sonrası felç geçirmişti! 58 yaşındaki kadın ayağa kalktı
Beyin Ameliyatı Sonrası Umut Dolu Bir Hikaye
58 yaşındaki Emine Yücel, beyin ameliyatı sonrasında vücudunun sağ tarafında kısmi felç geçirdi. Tekerlekli sandalyeyle geldiği hastanede, 2 ay süren yoğun fizik tedavi sürecinin ardından ayağa kalkmayı başardı. Yücel, yaklaşık 3 ay önce bağırsaklarında yaşadığı bir rahatsızlık nedeniyle hastaneye başvurdu. Burada, insan vücudundaki doku ve organların fonksiyonlarını incelemek için kullanılan pozitif emisyon tomografisi testine girdi. Yücel’in beyninde tespit edilen bir lezyonun ardından acil bir ameliyat gerçekleştirildi.
Ameliyat sonrası yoğun bakımda geçirdiği süreçte, vücudunun sağ tarafını hissedebilmesine rağmen hareket ettiremeyen Yücel, kısa bir süre sonra Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde fizik tedavi ve rehabilitasyon programına başladı. Yücel, haftanın altı günü boyunca, sağ tarafındaki kaslarını güçlendirmek için fizik tedavi seanslarına katıldı. Her tedavi seansında, yaklaşık bir saat boyunca kol ve bacak kaslarını çalıştırdı.
Erken Müdahale ve Azimli Çalışma
Erken müdahale ve azimle yürütülen çalışmalar sonucunda, hareketlerini yeniden kazanmayı başaran Yücel, tekerlekli sandalyeyle girdiği hastaneden yürüyerek ayrıldı. Ameliyatından 12 gün sonra fizik tedaviye başladığını ve hızlı sonuçlar aldıklarını belirten Yücel, hastalığın kafaya çok takılmasının ilerlemeyi zorlaştırabileceğine dikkat çekti. Bu süreçte yaşadığı duygusal zorlukları da açıkça ifade etti:
“Yoğun bakımda kalırken doktorum geldi ve ‘Elimi sık’ dedi. Ama o anda elimi sıkamadım. Sapasağlam bir şekilde girdiğim hastanede, doktorun elini sıkamayınca bir anlık çöküntü yaşadım. Hemşire de bana ‘Üzülme, geçecek’ dedi. Ama ben ‘Boş ver, yapacak bir şey yok. Bu hastalık bana geldiyse, ben bunu yeneceğim’ dedim. Şükürler olsun, kendi azmimle ve çevremdeki destekle, hemşirelerin güler yüzü sayesinde iyileştim.”
Yücel, geceleri yatakta kendi kendine kalkmaya çalıştığında başaramadığında sinirlendiğini ve bazı geceler uyuyamadığını ifade etti. Umudunu asla kaybetmediğini söyleyen Yücel, “O yoğun bakımda bir anlık da olsa umutsuzluğa kapılabiliyorsun. Küçük kızımın bayramda düğünü vardı ve onlar düğünü ertelemek istediler. Ama ben ‘Hayır, olmayacak’ dedim. Düğün hazırlıkları tamamlanmıştı. ‘Biraz daha iyileşeyim, en azından yatakta gitmeyeyim’ dedim. Şükürler olsun, o düğünümü de gördüm.”
Fizik tedavi sonrasında birçok şey yapmak istediğini dile getiren Yücel, bahçesindeki çiçekleri temizlemeyi özlediğini belirtti ve benzer hastalıkları yaşayanlara asla umutsuzluğa kapılmamalarını tavsiye etti.
Erken Tedavi Sürecinin Önemi
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ağırman, Emine Yücel ile erken dönemde tedaviye başlamalarının önemine dikkat çekerek, hasta ve yakınlarıyla uyumlu bir ekip çalışması sayesinde başarılı sonuçlar aldıklarını ifade etti. Dr. Ağırman, şu sözleri dile getirdi:
“Hastalar tedaviye geç kalınca eklemlerde ve kaslarda sertlikler oluşmaya başlıyor. Beynin erken dönem iyileşme süreci mevcut; nöroplastisite dediğimiz beynin yeniden organize olması süreci var. Bu süreç kaçırılabiliyor. Genelde hasardan sonraki 2-3 hafta içinde başlar ve ilk 6 ay, hatta bir yıla kadar hızlı devam eder. Bu süreç geciktikçe iyileşme süreci de yavaşlar. Hastanın erken başvurması ve rehabilitasyona uyum sağlaması, uyguladığımız tedavi programıyla birlikte kısa sürede güzel sonuçlar almamızı sağladı.”
Dr. Ağırman, fizik tedavideki en kritik noktanın, beynin hasar gören kısmının tekrar çalışmasını sağlamak ve sağlam kalan hücrelerin aktivasyonunu gerçekleştirmek olduğunu vurguladı. Yücel’in başlangıçta yüzde 80 ila 90 arasında bir hareket kaybı yaşadığını belirten Ağırman, 2 aylık süreçte Yücel’in hareket kabiliyetinde yüzde 70 ve üzerinde iyileşme sağladıklarını, hastanın gündelik işlerini kendi başına yapabilir hale geldiğini anlattı. Ayrıca, Yücel’in kalan rahatsızlıkları için tedavi sürecinin devam edeceğini de sözlerine ekledi.