Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır?

Ziyaretçilerimizden sık bir formda sanayi sicil dokümanı nasıl alınır? Sorusunu almaktaydık. Bu içeriğimizle birlikte sanayi sicil dokümanı nasıl alınır? Sorusuna yanlışsız yanıtı verdik. Tıpkı vakitte sanayi sicil dokümanı nedir, sanayi sicil dokümanı sorgulama başlıklarında da farklı bilgiler verdik.

Zorunlu hale getirilen sanayi sicil dokümanı sanayi işletmelerinin, üretim ve imalat yapan firmaların, elektrik yahut öbür güç üreten santrallerin, bileşim ve yazılım firmalarının, Sanayi Sicil Kanununca belirtilen koşullarda faaliyete başlaması istenir. Sanayi Sicil dokümanı hakkında merak edilen tüm sorulara aşağıda gerçek yanıt verdik. Pekala, sanayi sicil evrakı nasıl alınır?

Sanayi Sicil Dokümanı Nasıl Alınır?

Sanayi Sicil Dokümanı Nedir?

Sanayi sicil kanununda yer alan unsurlarca bir işletme her yıl için evvelki yıla ilişkin faaliyet bilgilerini, yıllık işletme cetveli altında Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden sonraki yılın Nisan ayına kadar bildirmek zorundadır. Zorunluluğun yeterine getirilmemesi durumunda para cezaları uygulanır. Ve para cezasının uygulanması, para cezasının ödenmesi üzere olaylar Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girilmesi gereken bilgilerin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.

Bir işletme açılışı yapıldıktan sonra 2. Ayın sonuna kadar Sanayi Sicil sistemine kayıt olmalıdır. Aksi halde para cezası ödemek zorunda kalır. Sanayi sicil evrakları için geçerlilik mühleti 2 yıldır. Dokümanın mühlet bitiminden evvel doküman yine revize ettirilmeli ve düzenlemelidir. Sanayi sicil evrakı almadan evvel kesinlikle kapasite raporu alınması gereklidir.

Sanayi Sicil Evrakı Nasıl Alınır?

Sanayi sicil evrakı alabilmek için e – Devlet kullanılır. Yahut Bakanlığın internet sitesi kullanılarak tekrar Sanayi Sicil bilgi sistemi üzerinden müracaat yapılır. Aşağıda yer alan bilgiler ve doküman ile birlikte bulunduğunuz ilin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Vilayet müdürlüğüne müracaat yapılır.

  • Sanayi Sicil Beyannamesi
  • Yıllık İşletme Cetveli
  • Kapasite Raporu

Sanayi Sicil Dokümanı Yararları Nelerdir?

Sanayi sicil dokümanlarının alınması hasebiyle ve bu evrakların hakikat bir halde resmi kurumlarla paylaşılması hasebiyle gibisi yararlar ortaya çıkmış olur.

  • İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin sürecinden faydalanırlar.
  • Elektrik faturalarını Sanayi Abonesi Tarifesinden öderler.
  • Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.
  • Dolaylı olarak iş imkanı sağlarlar.
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarının sağladığı takviyelerden yararlanırlar.

Sanayi Sicil Evrakı Kimlere Mecburî?

Üretim yapan her endüstricinin üretime başlayıp kapasite raporunda belirtilen üretime başlama tarihinden 2 ay içerisinde sanayi sicil dokümanı alması mecburidir.

Rehber kategorimize bakmayı unutmayınız.

5/5 – 1 Kişi Değerlendirdi!


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu