AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış hayatını kaybetti (Yaşar Yakış kimdir?)

İçindekiler

AK Parti’nin Kurucularından Yaşar Yakış Hayatını Kaybetti

AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan ve partinin ilk hükümetinin dışişleri bakanı olan Yaşar Yakış, 85 yaşında hayatını kaybetti. Çarşamba sabahı tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Özgür Özel’den Başsağlığı Mesajı

Özgür Özel'den Başsağlığı Mesajı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Yaşar Yakış’ın vefatıyla ilgili duygularını paylaştı. Özel, Yakış’a Allah’tan rahmet dileyerek ailesine başsağlığı mesajını iletti.

Yaşar Yakış Kimdir?

Yaşar Yakış 1938 yılında Akçakoca’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur ve aynı yıl Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başlamıştır.

Diplomatik Kariyeri

  • Yakış, çeşitli yurtdışı görevlerinde bulunmuş ve Anvers Başkonsolosluğu Muavin Konsolosluğu’ndan başlayarak farklı ülkelerde görev almıştır.
  • 1985 yılında İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nu kurarak başkanlığını üstlenmiştir.
  • 1988 yılında T.C. Riyad Büyükelçiliği görevine atanmıştır.
  • 1992-1995 yıllarında Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini üstlenmiştir.

Siyasi Kariyeri

Yaşar Yakış, 2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucu üyesi olmuş ve siyasete atılmıştır. 2002 yılında Düzce’den milletvekili seçilmiş ve aynı yıl T.C. Dışişleri Bakanı olarak atanmıştır.

Fransızca, İngilizce ve Arapça dillerini bilen Yakış’ın Ortadoğu’ya ilişkin çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

Ödüller ve Kitap

Yaşar Yakış, Türk-Suudi ilişkilerine katkılarından dolayı Suudi Hükümeti tarafından Kral Abdülaziz Nişanı ile taltif edilmiştir. Ayrıca Türkiye, Suriye ve Irak arasındaki su sorunlarına ilişkin bir kitap da kaleme almıştır.

19.11.2002 – 14.03.2003 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu