Tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebek sahibi olmayı hayal eden çiftler için her dönem oldukça önemli olan ‘tüp bebek tedavisi’, sıkça doğru bilinen yanlışlarla yanlış anlaşılmalara yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Deniz Yıldıran Sarıcı, bu konuda merak edilenleri ve doğru bilinen yanlışları Yasemin.com’a özel olarak açıkladı.
Tüp Bebek Tedavisinde Düşük İhtimali
Tüp bebek tedavisi sürecinde en sık karşılaşılan yanlış inançlardan biri, tüp bebek ile elde edilen gebeliklerin daha fazla düşük riski taşıdığı düşüncesidir. Op. Dr. Deniz Yıldıran Sarıcı, bu konudaki doğru bilgiyi şu şekilde paylaşıyor: “Tüp bebekte düşük ihtimali, doğal yollarla oluşan gebeliklerden daha fazla değildir. Herhangi bir gebelik ile tüp bebek gebeliği arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır.”
İkiz Gebelik Algısı
Bazı yanlış algılar, tüp bebek tedavisi ile ilgili halk arasında yaygınlaşmış durumda. Op. Dr. Deniz Yıldıran Sarıcı, bu yanlış bilgiye de dikkat çekerek, “Halk arasında ‘her tüp bebek ikiz gebelik olmak zorundadır’ şeklinde bir yanılgı var. Bu bilgi kesinlikle yanlış. Tek embriyo transferi ile ikiz gebelik gerçekleşme ihtimali vardır, ancak bu zorunlu değildir ve aksine daha düşük bir ihtimaldir. Ayrıca, tüp bebek tedavisinde ikiz gebelik genellikle 35 yaş öncesinde tercih edilmektedir çünkü ikiz gebelik, tek gebeliğe göre çok daha fazla risk taşır.”
Gebelik Takibi Süreci
Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler için ilk başvurulan yöntemlerden biri olan tüp bebek tedavisinde, gebelik takibi ile ilgili çeşitli yanlış anlaşılmalar da bulunmaktadır. Op. Dr. Deniz Yıldıran Sarıcı, bu konudaki yanılgıları ortadan kaldırarak şunları ifade ediyor: “Tüp bebekte gebelik takibinin çok farklı olduğu düşünülüyor. Bu bilgi yanlıştır. Gebelik takibi, hem sezaryen hem de normal doğum açısından, tüm takip aşamaları düşünüldüğünde tüp bebek veya doğal yollarla oluşan bir gebelikte aynıdır.”