Uzmanlar uyarıyor! “Zehir etkisi yaratacak kadar tehlikeli”

İçindekiler

Fast Food İçeceklerin Tehlikesi

Fast Food İçeceklerin Tehlikesi

Gün geçtikçe fast food yiyecekler kadar içecekler de insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı. Özellikle çocuklar, bir öğünde alması gereken kalori miktarını yalnızca bir bardak şekerli içecek ile elde edebiliyorlar. Uzmanlar, bu tür içeceklerin yalnızca obeziteye zemin hazırlamakla kalmadığını, aynı zamanda çocukların bağışıklık sistemine de ciddi zarar verdiğini vurguluyor. Son zamanlarda, fast food yiyecekler kadar popüler hale gelen bu içecekler, çeşitli sunum teknikleri ve tatlı versiyonlarıyla çocukların dikkatini çekiyor. Her gün verilse bile sorgulanmadan tüketilecek olan bu içecekler, görünüşte masum gibi dursa da aslında bir o kadar tehlikeli.

Konuya dair Kanal D Ana Haber’e açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bora Baysal, çocukların bu içecekleri tüketirken maruz kaldıkları riskler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Şeker Bağımlılığı: “Bir Zehir Etkisi Yaratacak Kadar Tehlikeli”

Şeker Bağımlılığı:

Doç. Dr. Bora Baysal, bu içeceklerin çocukların sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu etkilerin yalnızca obezite ile sınırlı kalmadığını belirtti. “Bu içeceklerin hepsi obezite açısından bir risk faktörü. Ancak sadece obezite değil, aynı zamanda kanserojen maddeler içermesi de büyük bir tehlike. Şeker bağımlılık yaratır. Çocuklar bu içecekleri tükettikçe daha fazla tüketmek istiyor ve daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu maddeler, bir zehir etkisi yaratacak kadar tehlikeli. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve organ bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.”

Bir Bardak İçinde 500 Kalori

Bir Bardak İçinde 500 Kalori

Çocukların bir öğünde alması gereken kalori miktarını tek bir bardak içecek ile karşılayabildiğini dile getiren Doç. Dr. Baysal, bu içeceklerin içerikleri hakkında bilgi verdi. “Bu içecekler, tatlı ve öyle böyle değil. Bir bardak içecek, bir öğünde alınması gereken kalorinin tamamını içeriyor. Eskiden fast food yiyecekler konuşulurken, şimdi içecekler gündeme geldi. Bir bardak içecek tam olarak 500 kalori içerebilir. Bunun nedeni, içeriğinde bulunan toz şeker, çeşitli şuruplar ve krem şanti gibi maddeler.”

Çocuklar En Büyük Risk Grubunda

Çocuklar En Büyük Risk Grubunda

Bu durumun diğer ülkelere kıyasla Türkiye’de çok daha yaygın olduğunu belirten Doç. Dr. Bora Baysal, “Çocukları obezite tuzağına düşüren bu içecekler, bağışıklık sistemine de ciddi zararlar veriyor. Türkiye, yüzde 7.7 oranıyla çocuk obezitesinde Avrupa ikincisi konumunda. Özellikle paketli gıdaları tüketen ve fast food tarzı beslenen çocuklar, en büyük risk grubunu oluşturuyor.”


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu