Uzmanlar uyarıyor! “Zehir etkisi oluşturacak kadar tehlikeli”

İçindekiler

Fast Food İçeceklerin Tehlikeleri

Fast Food İçeceklerin Tehlikeleri

Gün geçtikçe fast food yiyecekler kadar içecekler de bir o kadar tehlikeli hale geliyor. Özellikle çocuklar, bir öğünde alması gereken kaloriyi yalnızca bir bardak şekerli içecek ile rahatlıkla elde edebiliyor. Bu tür içeceklerin, sadece obezite riskini artırmakla kalmadığı, aynı zamanda çocukların bağışıklık sistemine de ciddi zararlar verdiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Son dönemlerde, en az fast food yiyecekler kadar popüler hale gelen içecek çeşitleri, farklı sunum teknikleri ve tatlı versiyonlarıyla çocukların ilgisini çekiyor. Her gün verilse bile sorgulanmadan tüketilen bu içecekler, zamanla çocukların istek listesine giriyor. Ancak bu içeceklerin göründüğü kadar tatlı ve masum olmadığını unutmamak gerekiyor.

Uzman Görüşü

Uzman Görüşü

Konuya dair Kanal D Ana Haber’e açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bora Baysal, çocukların bu içecekleri tüketirken karşılaştıkları riskleri dile getirdi. Doç. Dr. Baysal, bu içeceklerin çocukların sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, “Bu içeceklerin hepsi obezite açısından bir risk faktörü. Sadece obezite değil, aynı zamanda kanserojen maddeler içermesi de büyük bir tehlike arz ediyor. Şeker bağımlılık yaratır. Çocuklar bu içecekleri tükettikçe daha fazla tüketmek isteyecek ve bu maddenin etkisi altında kalacaklardır. Bu maddeler, bir zehir etkisi yaratacak kadar tehlikeli. Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteden tutun, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve organ bozukluklarına kadar pek çok sağlık sorununa yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Kalori İçeriği

Kalori İçeriği

Doç. Dr. Bora Baysal, çocukların bir öğünde alması gereken kaloriyi yalnızca bir bardak içecek ile elde ettiğini belirtti. “Bu içecekler aşırı tatlı; bir bardağında bir öğünde alınması gereken kalorinin tamamı bulunuyor. Geçmişte fast food yiyecekler konuşuluyordu, şimdi ise içecekler gündemde. Bir bardak içecek tam 500 kalori içeriyor çünkü içerisinde toz şeker, çeşitli şuruplar ve krem şanti gibi kalori deposu maddeler barındırıyor.” dedi.

Çocuklar İçin Riskler

Çocuklar İçin Riskler

Bu durumun özellikle Türkiye’de, diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bora Baysal, “Çocukları obezite tuzağına düşüren bu içecekler, aynı zamanda bağışıklık sistemine de zarar veriyor. Türkiye, %7.7 oranıyla çocuk obezitesinde Avrupa ikincisi. Özellikle paketli gıdaları tüketen ve fast food tarzı beslenen çocuklar, en büyük risk grubunu oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu