Tatil yaparken göz sağlığınızdan olmayın! Bu belirtilere dikkat, tam anlamıyla tehlike saçıyor

Yaz Günlerinde Göz Sağlığını Koruma Yöntemleri

Yaz Günlerinde Göz Sağlığını Koruma Yöntemleri

Yaz aylarının sıcak günlerinde deniz ve havuz keyfi, göz sağlığını tehdit eden riskleri de beraberinde getiriyor. Dış kulak enfeksiyonu riskinin arttığı bu dönemde, olası belirtiler ve alınabilecek önlemler hakkında Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan önemli bilgiler paylaştı.

Açık havada, havuz ve deniz kullanımıyla birlikte kulak, burun, boğaz ve göz sağlığında enfeksiyon riski artıyor. Dr. Erkan Temizkan, enfeksiyon belirtileri ve bu durumlardan korunma yolları hakkında önemli açıklamalarda bulunarak kalıcı hasar görmemek için dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı.

Dr. Temizkan, ortak kullanılan havuzlardaki enfeksiyon risklerine dikkat çekerek şunları ifade etti: “Bu tür havuzlarda, su istemesek de kulak içine su kaçabiliyor. Eğer su kirli ise, bu durum otitis externa olarak bilinen dış kulak enfeksiyonuna yol açabiliyor. Bu enfeksiyon oldukça ağrılıdır. Ateş, halsizlik, bulantı gibi belirtilerle kendini gösterir ve kulakta istenmeyen bir dolgunluk hissi yaratır. Dolayısıyla, bu duruma hızlıca müdahale edilmesi ve kulak temizliğinin sağlanması şarttır.”

Tatil yaparken göz sağlığınızdan olmayın! Bu belirtilere dikkat, tam anlamıyla tehlike saçıyor

Havuzun temizliğinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Temizkan, kontrollü davranmanın gerekliliğine de değindi. Dış kulak iltihabının belirtilerini hatırlatarak, “Kişilerin kulağında, diş ağrısı kadar şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Kulağında dolgunluk hissi oluşur. Özellikle yutkunma esnasında zorluk çekilir çünkü kulak ve boğaz aynı bölgeye açılır. Yutkunma sırasında kişi kulağında aşırı bir dolgunluk hisseder ve dayanılmaz bir ağrı yaşar. Bu durum, kişinin kulağında bir problem olduğunu fark etmesini sağlar. Hızla bir kulak burun boğaz uzmanına veya acil servise başvurulmalıdır.”

Vücut İçin Fazlası Zararlı

Havuz sularının temizliğinde kullanılan klor ve pH ayarını sağlamak için kullanılan asidik ve bazik maddelerin vücut için zararlı olabileceğine dikkat çeken Temizkan, göz sağlığı hakkında da uyarılarda bulundu. Şunları kaydetti: “Vücudumuzun en hassas noktalarından biri gözlerdir. Bu asidik kimyasallar, kimyasal konjonktür adı verilen bir reaksiyona yol açabilir. Bu nedenle havuza girdikten sonra, mutlaka bol su ile yüzümüzü ve gözümüzü yıkamalıyız. Ayrıca, havuz suyunun içinde bulunuyorsak gözleri korumak için özel gözlükler kullanmak faydalı olacaktır. Bu şekilde, gözle su arasındaki temas miktarını azaltmış oluruz.”

Göz enfeksiyonları konusunda da bilgi veren Temizkan, “Havuz suyunun kirlenmesi, tüm vücudumuzda olduğu gibi gözde de enfeksiyonlara neden olabilir. Bu durum, çapaklanma, bulanık görme ya da akıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ayrıca, gözlerde batma hissi de oluşabilir. Bu tür belirtiler yaşandığında mutlaka bir göz uzmanına başvurulmalıdır.”

Tatil yaparken göz sağlığınızdan olmayın! Bu belirtilere dikkat, tam anlamıyla tehlike saçıyor

Güneş Gözlüğüne Dikkat!

Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan, güneşli günlerde sıkça tercih edilen güneş gözlükleri hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları da vurguladı. Şunları ekledi: “Güneş gözlükleri ile ilgili yapılan en yaygın yanlışlardan biri, bunların sadece estetik amaçla kullanıldığı düşüncesidir. Elbette estetik de önemli, ancak gözlüğün malzemesi ve cam kalitesi çok daha kritik bir unsurdur. Bu nedenle, güneş gözlüğü alırken profesyonel yardım almak önemlidir. Aksi takdirde, gözlüğün kalitesini anlamak mümkün olmayabilir. Kalitesiz bir gözlük kullanmak, göz sağlığı açısından son derece zararlıdır. Zira kişi, bu gözlükle güneşe doğrudan bakma cesaretini gösterebilir ve bu durum gözde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle, güvenilir bir yerden uygun bir göz muayenesi sonrası güneş gözlüğü almak önemlidir. Böylece, estetik açıdan da bireye uygun bir gözlük seçebilir.”


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu