Cemal Enginyurt kimdir? Siyasetçi Cemal Enginyurt kaç yaşında, hangi görevlerde bulundu?

Cemal Enginyurt’un Hayatı

Cemal Enginyurt, 9 Nisan 1965 tarihinde Ordu’nun Dedeli köyünde dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Ordu’da başlamış, ilk, orta ve lise öğrenimini burada tamamlamıştır. Ardından Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamıştır.

Henüz lise 1. sınıf öğrencisi olduğu dönemde, 12 Eylül 1980 Darbesi’nden etkilenmiş ve bu süreçte 3 yıl boyunca hapiste kalmıştır. Bu durum, onun siyasi bilinçlenmesine ve ülkücü hareketin içerisinde yer almasına neden olmuştur. Darbe sonrası Ülkü Ocakları’nın teşkilatlanmalarının yasaklanmasıyla birlikte, Cemal Enginyurt, 1986 yılında Ordu’da Bizim Ocak dergisi il temsilciliğini kurarak, 12 Eylül sonrası Ordu’da ilk Ülkü Ocakları faaliyetini başlatmıştır.

1991 yılında Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) il sekreteri olarak siyasi kariyerine adım atan Enginyurt, 1993 yılında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olarak görev almış ve 1994 yılında MHP Ordu il başkanı seçilmiştir. Aynı yıl içerisinde, MHP’den Ordu belediye başkan adayı olarak gösterilmiş ve 1995 seçimlerinde MHP Ordu 1. sıra milletvekili adayı olmuştur.

1997 yılında MHP Ordu il başkanlığına yeniden seçilmiş, 1999 yılında MHP 1. sıra milletvekili adayı olarak katıldığı seçimde, MHP’nin Ordu ilinden seçilen ilk milletvekili unvanını kazanmıştır. Bu süreçte, Rahşan Affı‘na destek vermiş ve 21 Aralık 2000’de yapılan oylamada kabul oyu vermiştir.

2012 yılında MHP Ordu İl Başkanlığı görevine tekrar seçilen Enginyurt, bu görevini 2014 yılına kadar sürdürmüştür. 2014 yerel seçimlerinde MHP’den Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuş, ancak seçimi kazanamamıştır. Haziran 2015 genel seçimlerinde MHP’den Ordu 1. sıra milletvekili adayı olmuş, fakat bu seçimde de başarılı olamamıştır.

Son olarak, 2018 genel seçimlerinde yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girmeyi başarmıştır. Cemal Enginyurt, siyasi kariyeri boyunca pek çok önemli görev üstlenmiş ve Türk siyasi hayatında etkili bir isim olmuştur.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu