‘Yapamazsın’ diyenlere inat çalıştı sonunda kendini kanıtladı! Antalya’da bir başarı hikayesi

İçindekiler

Taş Bebek Sanatında Başarı Hikayesi: Nuran Avcıoğlu

Taş Bebek Sanatında Başarı Hikayesi: Nuran Avcıoğlu

Antalya’nın Kepez ilçesinde yaşayan Nuran Avcıoğlu, geleneksel Türk sanatlarının önemli bir parçası olan taş bebek sanatına olan tutkusu sayesinde Türkiye’nin beş kültürel mirasçısından biri olma başarısını gösterdi. 2 çocuk annesi olan Avcıoğlu, altı yıl önce bir ahşap kursuna katılarak hayatında yeni bir sayfa açtı. Kurs sırasında, taş bebek sanatını keşfettiğinde, bu sanatı öğrenme arzusunu dile getirdi. Ancak, hocası ona “Sen yapamazsın” diyerek cesaretini kırmaya çalıştı.

Avcıoğlu, Elazığ’da geçirdiği çocukluğunda annesinin ona oynaması için hazırladığı kundak şeklindeki taşları hatırlayarak, bu sanata olan ilgisini hiç unutmadı. Emekli olduktan sonra Manisa’ya giderek taş bebek yapma sanatını öğrenmeye karar verdi. Bu süreçte, azmi ve kararlılığı ile kendini geliştirdi.

Adım Adım Bir Başarı Hikayesi

Adım Adım Bir Başarı Hikayesi

Nuran Avcıoğlu, taş bebek sanatında kendini yeterince geliştirdikten sonra, aldığı belgelerle halk eğitim merkezlerinde eğitmenlik yapmaya başladı. Bu alanda yaptığı katkılarla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın somut olmayan kültürel mirasçı mülakatlarına katıldı ve Türkiye’de 5 ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasçı’dan biri olma unvanını kazandı.

Şu günlerde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Özgecan Aslan Gençlik Merkezi’nde gençlere taş bebek sanatını öğreten Avcıoğlu, Anadolu tarihinde binlerce yıldır süregelen bu geleneği genç nesillere aktarmak için çaba sarf ediyor.

İnatla Çalıştı ve Sonunda Kendini Kanıtladı

Nuran Avcıoğlu, taş bebek yapımının kendisi için ne kadar anlamlı olduğunu şu sözlerle ifade ediyor: “Elazığ’da doğdum. Çocukken Keban Barajı’nın yakınlarına gittiğimizde, annem taşları kundak şekline getirip oyun oynamamız için verirdi. Bu durum, bana merak uyandırdı. Yaklaşık altı yıl önce bir kursa katıldım ve orada taş bebek yapanları görünce çok etkilendim. Bu sanatı nasıl yapabileceğimi araştırdım. Öğrenmek istediğimi hocama söyledim ama bana, ‘Sen yapamazsın’ dedi. Ben de inat ettim ve bir hocam sayesinde taş bebek yapmayı öğrendim.”

Taş bebek sanatının, onun için keyif aldığı bir meslek haline geldiğini belirten Avcıoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültürel mirasçı mülakatlarına girdim. Geleneksel taş bebek giysisi yapan toplam 5 kişiyiz. Bu sanat, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri ve yaklaşık 2 bin yıllık bir geleneği var. Türk tarihinde de çok önemli bir yeri bulunuyor. Amacım, bu sanatı genç nesillere aktarabilmek ve unutturmamaktır. Antalya’da bu eğitimi veren tek kişi benim. Öğrenmek isteyen herkese eğitim veriyoruz. Bugüne kadar benden ders alıp bu işi mesleğe dönüştüren birçok kişi oldu.” şeklinde konuştu.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu