Ali Nuri Türkoğlu’ndan çok konuşulacak Filistin açıklaması: Susan dilsiz şeytandır!

İçindekiler

Ali Nuri Türkoğlu’ndan Filistin Açıklamaları

Filistin’de yaşanan insanlık dışı zulme karşı duyarlılığını ilk günden itibaren gösteren ünlü oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, Türkiye’deki bazı sanatçıların Filistin konusunda sessiz kalmasını eleştirdi. 7 Ekim’den bu yana, bebek, kadın ve yaşlı demeden Filistin’de insanlık suçları işleyen katil İsrail, binlerce masum sivili acımasızca katlederek gelecek hayallerini yok ediyor. Aslında, bu durum aylardır açık bir soykırımın habercisi. Tüm dünyanın kanayan yarası haline gelen Filistin’deki zulme karşı tepkiler yükselirken, kamuoyunda tanınmış kişiliklerin bu konuda ses çıkarması büyük önem arz ediyor.

Roger Waters, Eric Clapton, Macklemore, Akademi Ödüllü Susan Sarandon ve ünlü model Bella Hadid gibi sanatçılar, konserler, yürüyüşler ve sosyal medya paylaşımlarıyla seslerini milyonlara duyurmaya çalışıyor. Ancak Türkiye’deki sanat camiasından bazı isimlerin bu konuda sessiz kalması, ‘insanlık adına’ büyük bir utanç kaynağı olarak öne çıkıyor.

Ali Nuri Türkoğlu, Yasemin.com’a verdiği bir röportajda sanat dünyasındaki Filistin sessizliğini değerlendirdi.

Sanatçının Görevi

Sanatçının Görevi

Sanatçıların sessizliğinden önce, ‘sanatçı’ kavramının doğru bir şekilde tanımlanması gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu, şöyle devam etti: “Sanatın tarifini doğru yapmak lazım. Sanatçı doğruyu söyler, yüreklere bir şey söyler. Sanatçı kalıcılık iddiasındaki eserini ortaya koyarken akla ve ruha aynı anda hitap eder. Şimdi akılla da ruhla da, vicdanla da bağdaşmayan bir meselede çıkar sözünü söyler. Sanatçının vazifesi budur. Ama gelin görün ki toplumun vicdanı olamayan insanlara biz sadece bu memlekette meşhurlar diyebiliriz, ünlüler diyebiliriz.”

Zulme Karşı Duyarsızlık

İnsani konularda sanatçının duruşunun önemine değinen Türkoğlu, “Vicdanı ile ünlü olsaydı keşke arkadaşlarımız. Ses çıkarmayanları kast ediyorum. Ses çıkarmayanlar, üzülerek söylüyoruz ki bizim nazarımızda kıymetsizler, anılmayacaklar. İsimleri vicdansızlıkla anılacak. Çünkü zulüm karşısında susan dilsiz şeytan olmuş oluyor.” dedi.

İkili Standartlar ve Ayrımcılık

İkili Standartlar ve Ayrımcılık

Ali Nuri Türkoğlu, “İsrail bir devlet değil, bizim gözümüzde bir terör organizasyonu. Bu terör organizasyonu yaptıklarına çıtı çıkmayanlar ise sarı saçlı, mavi gözlülere ağıt yakmaya devam ediyorlar.” diyerek, insani konularda çifte standart sergilendiğine vurgu yaptı. “Ukrayna bu konuda büyük bir örnek. Hiçbir çocuk incinmesin, bu ayrı bir mesele. Acıları kıyaslamak değil asla derdimiz. Anlayanlar anlıyor. Rengine ve tenine göre acıları ayıranlar, o dünya ne ise, biz o dünyaya inanmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Meşhurlar ve Sanatçılar

Türkoğlu, duyarlılık ve hassasiyet sahibi olmayan ünlülerin sanatçı değil yalnızca ‘meşhur’ olduklarının altını çizerek, “Biz daha iyi bir dünya, daha güzel bir dünya mümkün diyen medeniyetin evlatlarıyız. Vicdan medeniyeti, merhamet medeniyeti evlatları olarak o sanatçılar bizi temsil etmiyor. Bu milletin kodlarını temsil etmiyor. O yüzden sanatçı demeyelim, ne olur. Yerlerde sürünüyor aksi halde bu statü bu etiket.” şeklinde konuştu.

Yurt Dışındaki Sanatçılar

Yurt Dışındaki Sanatçılar

Yurt dışında Filistin konusunda sesini yükselten sanatçılara değinen Türkoğlu, “Diğerlerinin farkı, hiçbir şeyden korkmayarak bu işin merkezinde durmaları. Çoğu işinden oluyor, konserleri iptal ediliyor. Bu insanları potansiyel kardeşlerimiz olarak görüyoruz.” diyerek sitem etti.

Türklük ve Müslümanlık Kompleksi

Türklük ve Müslümanlık Kompleksi

Türkoğlu, bazı kişilerin Türk ve Müslüman kimliğinden hoşnut olmadığını vurgulayarak, “İsrail haklıdır diyen gazeteciler, şarkıcılar, basın mensupları var. Bu tarz insanların Müslümana arka çıkmak gibi ciddi kompleksleri var. Bu durum, geçmişte Cem Karaca, Barış Manço ve Erkin Koray gibi Müslüman olmaktan onur duyan sanatçılarımızla kıyaslandığında derin bir kompleksin varlığını gösteriyor.” dedi.

Ofer Levi’nin Açıklamaları

Ofer Levi'nin Açıklamaları

Gazze’deki insani kriz derinleşirken, İsrailli şarkıcı Ofer Levi‘nin savaş yanlısı tutumunu eleştiren Türkoğlu, “Bu kişi insan düşmanı bir sapıktır. Biz Türkler, Müslümanlar bu tehditlere hep güldük. Çünkü biz tımarhanelik kaçkınların demeçler verdiği bir dünyada yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Boykot Çağrısı

Boykot Çağrısı

Son olarak, “Boykot çağrısı Türkiye’de yeterince önemseniyor mu?” sorusuna yanıt veren Türkoğlu, “Bence önemsenmiyor. Bu boykot meselesini önemsemeyenler, arama motorlarında ‘Hangi marka İsrail’e ne kadar yardım ediyor?’ sorusuna yanıt arasın. Siz de mi istiyorsunuz bir çocuğun üzerine bomba yağsın? Ne olur bunu yapmayın diyorum.” şeklinde sözlerini tamamladı.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu