Çocuk istemiyle hastaneye başvuran kadın hayatının şokunu yaşadı!

İçindekiler

İstanbul’da Kadın Sağlığına Önem Veren Bir Ameliyat

İstanbul'da Kadın Sağlığına Önem Veren Bir Ameliyat

İstanbul’da yaşayan 40 yaşındaki bir kadın, çocuk sahibi olma isteğiyle özel bir hastaneye başvurdu. Yapılan detaylı tetkikler sonucunda, rahminde birden fazla miyom bulunduğu tespit edildi. Bu durum, kadının hamilelik şansını ciddi şekilde etkileyebilirdi. Biruni Üniversite Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hazel Çağın Kuzey, hastayı muayene ederek gerekli adımları atmaya karar verdi.

Ultrason muayenesinde, kadının rahminde en büyüğü 5-6 cm olan birçok miyomun bulunduğu görüldü. Özellikle rahim içindeki 2-3 adet miyom, rahim içi düzenini bozma riski taşıyordu. Bunun yanı sıra, yumurtalık rezervinin de azaldığı belirlendi. Dr. Kuzey, konuyla ilgili olarak, “Hastamız çocuk sahibi olma amacıyla bize başvurdu. Alınan hikayesinde, bir yıl önce benzer bir miyom ameliyatı geçirdiğini öğrendik. O dönemde de birden fazla miyom alınmış. Ultrason muayenesinde, rahmin ön ve arka duvarında çok sayıda miyom tespit edildi.” şeklinde konuştu.

Ameliyat Süreci ve Sonuçları

Ameliyat Süreci ve Sonuçları

Ameliyat sırasında kadının rahminin korunması, oldukça önemli bir başarı olarak değerlendirildi. Dr. Kuzey, “Hastanın çocuk istemi olmasaydı, miyomları almak yerine rahmin alınması çok daha uygun olabilirdi. Ancak biz, rahmi ve iç yapısını koruyarak hastanın gebe kalabilme şansını artırdık. Bundan sonraki gebelik şansı, diğer faktörlere bağlı olarak değişecektir. Zira hastamız daha önce de aynı ameliyatı geçirmişti ve miyomlar tekrarlayabilir,” şeklinde belirtti.

Ameliyatın zorluğunu da vurgulayan Dr. Kuzey, miyomları “kan damarları fazla olan kitleler” olarak tanımladı ve çok sayıda miyomun bulunmasının kanama riskini artırdığını ifade etti. “Birden fazla miyomun bulunması ve bunların 3’ünün rahim içinde yer alması, histeroskopik yöntemle alınabilme boyutlarından büyük olduğu için, ameliyatı zorlaştırdı,” dedi.

Sonuç olarak, bu tür durumlarda 40 yaş üzerindeki kadınlara genellikle rahmin alınmasını önerdiklerini belirten Dr. Kuzey, kadınların sağlıkları için düzenli kontrollerin önemini de vurguladı.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu