Şule Yüksel Şenler kimdir, ne zaman öldü? (Şule Yüksel Şenler’in özgeçmişi)

Şule Yüksel Şenler’in Hayatı ve Mücadelesi

Şule Yüksel Şenler'in Hayatı ve Mücadelesi

Başörtüsü mücadelesinin öncü isimlerinden biri olan Şule Yüksel Şenler, 29 Mayıs 1938 tarihinde Kayseri’de, Ümran Hanım ve Tahsin Bey’in çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi, aslen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden olup, Şenler henüz 6 yaşındayken İstanbul’a göç etti.

İlkokul eğitimini Koca Ragıp Paşa İlkokulunda tamamlayan Şenler, ortaokulun ikinci sınıfındayken annesinin kalp krizi geçirmesi nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Yazı hayatına ise 14 yaşında, Yelpaze Dergisi‘nde hikayeler yazarak başlamıştı. Asıl adı Yüksel olan yazar, yazılarında cinsiyetini vurgulamak için isminin önüne Şule’yi ekleyerek, böylece Şule Yüksel adıyla tanınmaya başladı.

Şule Yüksel Şenler kimdir, ne zaman öldü? (Şule Yüksel Şenler'in özgeçmişi)

Gazetecilikle 1959 yılında tanışan Şenler, Yeni İstiklal gazetesinin gençlik köşesinde yazmaya başladı ve ardından Kadın gazetesinde “Duyuşlar-Görüşler” başlığı altında kaleme aldığı yazılarla dikkat çekti. Amansız bir hastalığa yakalanan ağabeyi Özer Şenler’in “Risale” okumasını tavsiye etmesiyle birlikte, Şenler’in örtünme ve namaz kılma yönelimi başlamış oldu.

Resim, müzik, ney ve kanun gibi sanat dallarında eğitim alan Şenler’in başını örtmesi, o dönemde yaygın bir tartışma konusu haline geldi ve gençlere ilham kaynağı oldu. Eğitimli Müslüman kadınların toplumda daha fazla yer alabilmesi için çaba gösteren Şenler, Yeni İstiklal gazetesinde yazılar yazdı ve bu yazıları nedeniyle çeşitli davalarla karşılaştı.

Adalet Partisi’nin Bakırköy Gençlik Kollarında Edebiyat ve Kültür Kolu Başkanlığı yapan Şenler, Anadolu’yu dolaşarak verdiği konferanslar ve yazılarıyla 1960’lı ve 1970’li yıllara damga vurdu. Usta yazarın örnek alınması sonucu, birçok genç kız başlarını onun gibi örtmeye başladı ve bu durum, uzun süre ülke gündeminde tartışmalara neden oldu.

1960-1970’LI YILLARA DAMGA VURDU

1960 yılında yayın hayatına başlayan Bugün gazetesinin yazar kadrosuna katılan Şenler, başörtülü bir kadın gazeteci olarak dikkat çekti. Onun çizdiği modern başörtüsü ve pardösü modelleri, genç kızlar arasında hızla yayılmaya başladı. Şenler, başörtülü öğrencilerin üniversitede eğitim alabilmelerinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini yüksek sesle dile getirdi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın “Sokaktaki örtülü kadın ve kızların öncüleri cezalarını çekecek.” sözlerine karşılık olarak, Şenler bir mektup yayımlayarak Cumhurbaşkanı’nın Allah’tan ve milletten özür dilemesi gerektiğini belirtti. “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan yazar, 2 ay sonra affedilmesine rağmen Bursa Cezaevinde 8 ay süren cezasını tamamladı. Cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak konferanslar vermeye devam etti.

Şenler, Hür Söz, Yeni İstiklal, ve Babıali’de Sabah gazetelerinde kadın sayfaları hazırladı; ayrıca Bugün gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 1980’den sonra Milli Gazete dahil olmak üzere birçok gazetede yazılar kaleme aldı.

Şule Yüksel Şenler’in “Huzur Sokağı” romanı, Yücel Çakmaklı tarafından sinemaya uyarlanmış, İzzet Günay ve Türkan Şoray gibi ünlü isimler tarafından oynanmıştır. Halen genç okuyucuların beğenisini kazanan bu eser, 2012’de aynı adla televizyon dizisi olarak izleyicilerle buluştu.

Usta yazar, “Gençliğin Izdırabı”, “Hidayet”, “Bize Ne Oldu”, “İslam’da ve Günümüzde Kadın”, “Duyuşlar”, “Her Şey İslam İçin”, “Uygarlığın Gözyaşları”, “Kız ve Çiçek”, “Sağ El”, “Bir Bilinçli Öğretmen”, ve “Yılanla Tilki” gibi birçok esere de imza atmıştır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın evliliklerine arabuluculuk yaptığı iddia edilen Şenler’in hayatı, gazeteci Demet Tezcan tarafından “Bir Çığır Öyküsü: Şule Yüksel Şenler” adlı kitapta kaleme alınmıştır.

NE ZAMAN, NASIL ÖLDÜ?

Şule Yüksel Şenler, tedavi gördüğü hastanede 28 Ağustos 2019’da 81 yaşında vefat etti. Eyüp Sultan Camisi’nde kılınan cenaze namazına, kültür, sanat ve siyaset dünyasından birçok kişi katıldı. Şenler’in cenazesi, Mihrişah Valide Sultan Haziresi’nde kendisi için hazırlanan kabre defnedildi.

Usta yazarın adı, Şule Yüksel Şenler Kız İmam Hatip liseleri ile İstanbul’un Pendik, Balıkesir’in Karesi ilçeleri ve Batman’da öğrencilerin hizmetine sunulan okullarda yaşatılmaktadır. Ayrıca, İstanbul Esenler’de kadınlara yönelik faaliyetler gerçekleştirilen “Şule Yüksel Şenler Hanımlar Konağı” ve Muş’un Zafer Mahallesi’ndeki “Şule Yüksel Şenler Bilgi Evi” gibi yapılar da onun ismini taşıyan önemli merkezlerdir.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu