TSMC, Arizona’da A16 İşlemcilerini Üretmeye Başladı

TSMC, ABD’de A16 İşlemcilerini Üretmeye Başladı

Tayvan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde inşa edilen yeni üretim tesisinde Apple’ın A16 işlemcilerini üretmeye resmen başladı. Bu işlemciler, TSMC’nin gelişmiş 5nm teknolojisi kullanılarak üretiliyor ve şu anda sınırlı miktarlarda üretim yapılıyor.

Bağımsız gazeteci Tim Culpan‘ın haberine göre, TSMC, fabrikanın ikinci aşamasını 2025 yılının ortalarında tamamlayarak çip üretim kapasitesini artırmayı planlıyor. A16 Bionic işlemcisi, şu anda iPhone 14 ve iPhone 15 serilerinde kullanılmakta. Bu çiplerin gelecekteki iPad modellerinde ve hatta bir sonraki iPhone SE’de de potansiyel olarak yer alabileceği yönünde spekülasyonlar bulunuyor.

Arizona’daki üretim tesisi, TSMC’nin toplamda 65 milyar dolarlık devasa yatırım planının bir parçası. TSMC, Phoenix’te 4nm, 3nm ve 2nm süreçlerini kullanarak toplamda üç üretim tesisi kurmayı hedefliyor. Bu fabrikaların kurulumu, ABD hükümetinin CHIPS ve Bilim Yasası tarafından da destekleniyor. Bu yasa, ABD’nin yerel olarak gelişmiş yarı iletkenler üretme yeteneğini artırmayı ve Asya’ya olan bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.

TSMC’nin Arizona’daki ilk fabrikasının inşaatı, üç yıl önce, yani 2021 yılında başlamıştı. Üretim için ilk hedefin ise bu yıl belirlenmiş olduğu belirtiliyor. Fakat, COVID-19 pandemisi, işgücü sıkıntıları, Tayvanlı ve Amerikalı çalışanlar arasındaki kültürel farklılıklar ve fabrikaların inşasında yaşanan gecikmeler gibi çeşitli zorluklar, çip üretim takviminde gecikmelere neden oldu. Şu an için, 4nm çiplerin yüksek hacimli üretiminin 2025 yılının ilk yarısında başlaması planlanıyor.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu