Anne sütüyle beslenen bebekler daha zeki ve sağlıklı! Sağlık Bakanlığı bilgilendiriyor

İçindekiler

Dünya Emzirme Haftası ve Anne Sütünün Önemi

Dünya Emzirme Haftası ve Anne Sütünün Önemi

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 1-7 Ağustos tarihleri arasında kutlanan Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla anne sütünün faydaları ve emzirme alışkanlıkları hakkında farklı bilgilendirme, destek ve etkinlikler düzenlemektedir. Dünya Emzirme Haftası, emzirme konularında farkındalık yaratmak ve dünya genelinde anne sütü ile beslenmeyi teşvik etmek amacıyla her yıl gerçekleştirilen uluslararası bir etkinliktir. Tüm bebekler ve çocuklar, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve sağlıklarını koruyabilmek için yeterli beslenme hakkına sahiptir.

Anne sütü, bebeğin sağlıklı bir biçimde büyüyüp gelişmesi için en uygun ve doğal besin kaynağıdır. İlk 6 ay boyunca, anne sütü bebeğin tüm besin ögesi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, kolay sindirilebilir olması ve çeşitli hastalıklara karşı koruyucu özellikler taşıması açısından benzersizdir. Ayrıca anne sütü, canlı hücreler, hormonlar, aktif enzimler, antikorlar ve birçok diğer özel bileşenleri içeren dinamik bir besin kaynağıdır.

Anne sütü ile beslenen çocukların zekâ testlerinde daha iyi sonuçlar gösterdiği, aşırı kilolu veya obez olma olasılıklarının daha düşük olduğu ve ileride diyabet gibi hastalıklara daha az eğilimli oldukları bilinmektedir. Emziren kadınlar için de meme kanseri ve yumurtalık kanseri gibi ciddi hastalıklara yakalanma riski azalır. Ancak, dünya genelinde yenidoğan bebeklerin yarısından fazlası, hayatlarının ilk bir saatinde anne sütü alamayarak hayata başlamaktadır. Sonrasında ise bebeklerin yaklaşık %44’ü, hayatlarının ilk 6 ayında yalnızca anne sütü ile beslenebilmektedir. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2025 yılına kadar belirlediği %50 hedefinin altındadır.

Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı

Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı

T.C. Sağlık Bakanlığı, hayatlarının ilk 6 ayında yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerin oranını artırmaya yönelik çalışmalarını “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında sürdürmektedir. Bu programın temel hedefleri arasında, bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması, ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü verilmesi ve 6. aydan itibaren uygun ek gıdalarla birlikte emzirmenin 2 yaş ve üzeri döneme kadar devam ettirilmesi bulunmaktadır. Bu sayede tüm bebeklerin sağlıklı bir başlangıç yapmaları amaçlanmaktadır.

Başarılı Emzirmenin 10 Adımı

Başarılı Emzirmenin 10 Adımı

Başarılı emzirmenin sağlanması amacıyla T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilmiş “Başarılı Emzirmenin On Adımı” stratejisi, emzirmenin korunması ve desteklenmesi konusunda önemli bir kılavuz niteliğindedir. Bu strateji, annelerin bebekleriyle birlikte tutulmasının önemi, doğru emzirme teknikleri, anne sütünün korunması ve saklanması ile emzik ve biberon kullanımının zararları gibi konularda hem sağlık personelini hem de anneleri bilgilendirmeyi hedeflemektedir. Bu adımlar, Bakanlığa ait tüm sağlık tesislerinde, özellikle emzirme odalarında yazılı olarak yer almaktadır.

Emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile;

  • Programın temelini oluşturan “Başarılı Emzirmenin On Adımı” stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması,
  • Toplumda anne sütü ve emzirme konusundaki farkındalığın artırılması,
  • Aynı zamanda, beslenme bozukluklarının önlenmesi yoluyla çocuklarda morbidite (hastalık) ve mortalite (ölüm) oranlarının azaltılması hedeflenmektedir.

Anne Sütü ve Emzirmenin Faydaları

  • Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşenlere sahiptir ve yeterli miktardadır.
  • Anne sütü her zaman hazır, temiz ve uygun sıcaklıktadır.
  • Anne sütü, bebeğin ilk 6 ayda ihtiyaç duyduğu tüm besin ögelerini %100 karşılar.
  • Anne sütünün sindirimi oldukça kolaydır.
  • Anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Anne sütü, ileriki yaşlarda gelişebilecek hastalıkların riskini azaltır.
  • Anne sütü ile beslenme, ileride obeziteye karşı koruma sağlar.
  • Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı, gaz, pişik ve kabızlık gibi sorunlar daha az görülür.
  • Bebeğin zihinsel (IQ) ve duygusal (EQ) gelişimini olumlu bir şekilde etkiler. (Araştırmalara göre, annenin emzirirken bebeğe dokunması, bebekte beyin fonksiyonlarını hızlandırmakta ve matematik yeteneğini geliştirmektedir.)
  • Anne ve bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir.
  • Anne sütünün içerdiği maddeler, bebeği rahatlatarak gevşetir ve bebeğin daha hızlı uykuya dalmasını sağlar.
  • Bebeğin doğuştan gelen doğal emme refleksini kullanarak beslenmeyi keşfetmesi ve annesinin kollarında olduğunu hissetmesi, bebeğin güven duygusunu geliştirir.
  • Anne için de emzirme döneminde salgılanan hormonal değişiklikler, depresyon riskini azaltır.

Bebek Dostu Hastaneler

Doğum hizmeti veren hastaneler, anne adaylarını gebelik döneminden itibaren anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendirirken, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmelerini teşvik eden, güncel bilgilerle donatılmış sağlık personeli ile destek sağlayan hastanelere Bakanlık tarafından “Bebek Dostu Hastane” unvanı verilmektedir.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu