Aşırı doğum ve hamilelik korkusu çözümsüz değil! Yaşamınızı alt üst etmesine izin vermeyin

İçindekiler

Doğum Korkusunun Kadınları Nasıl Etkilediği

Doğum Korkusunun Kadınları Nasıl Etkilediği

Bazı kadınlar hamilelik ve özellikle doğum sürecinden çok korkuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Do. Dr. Kemal Atasayan, tokofobi adı verilen bu hastalığın bir tür anksiyete bozukluğu olduğunu ve terapi ile düzelebileceğini vurguladı. Hamilelik süreci kimi kadınlarda daha kolay geçerken kimilerinde daha meşakkatli geçebiliyor. Doğum yaklaştıkça artan kaygılar, anne adayının gergin hissetmesine sebep olabiliyor. Doğum sırasında gerçekleşen sancılar ve doğumun çeşitli riskleri bazı kadınlarda yoğun stres oluşturabiliyor.

Aşırı Doğum Korkusunun Etkileri

Aşırı Doğum Korkusunun Etkileri

Uzmanlar doğumdan korkma durumunun bir tür anksiyete bozukluğu olduğuna dikkat çekiyor ve terapötik yöntemlerle düzelebileceğini ifade ediyor. Aşırı hamilelik ve doğum korkusunun, tokofobi adı verilen bir tür anksiyete bozukluğu olduğunu söyleyen Medicana Ataköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Atasayan, “Bir bebek sahibi olmak hayatınızı pek çok açıdan değiştirir ve ne bekleyeceğinizi bilmediğiniz için biraz korkmanız normal ancak tokofobi olarak bilinen aşırı korku kişinin yaşamını alt üst edebiliyor” dedi.

Aşırı doğum ve hamilelik korkusu çözümsüz değil! Yaşamınızı alt üst etmesine izin vermeyin

  • Aşırı doğum korkusunun 2 türü vardır: Hiç doğum yapmamış ancak doğum fikrinden çok korkan kadınları etkiliyor ve daha önce doğum yapmış kadınların doğum korkusudur.
  • Aşırı doğum korkusu genellikle ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkıyor. Travmatik olaylar; örneğin tecavüz, aile içi şiddet, ailedeki zorlu doğumlar gibi faktörler bu korkuya sebep olabiliyor.

Doğum korkusunun başka ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkili olabileceğine işaret eden Atasayan, “Örneğin, tokofobisi olan kişilerde normalde depresyon da var. Bu koşullar düşünce ve davranışlarınızı ele geçirebiliyor. Bu da hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkileyebilecek yüksek düzeyde stres ve endişeye yol açıyor.”

Aşırı doğum ve hamilelik korkusu çözümsüz değil! Yaşamınızı alt üst etmesine izin vermeyin

Atasayan, “Eğer tokofobiniz varsa, yalnız değilsiniz. Oldukça yaygın olan bu rahatsızlık nedeniyle utanmayın ve kendinizi suçlamayın. Doğumdan korkuyorsanız, hekiminizle konuşmalısınız. Tokofobiniz olduğu tespit edilirse, şu anda hamile olsanız da olmasanız da doktorunuz sizin için bir tedavi planlayabilir. Doktorunuz sizi nelerin beklediğini bildirebilir daha sonra size tavsiyelerde bulunabilir ve uygun görürse sizi tedavi için bir psikiyatri uzmanına yönlendirilebilir. Yaşanan süreçte bilişsel davranışçı terapi (BDT) çok etkili bir tedavi olarak öne çıkıyor. Terapistiniz korkularınız hakkında konuşarak anksiyetenin kaynağını belirlemek ihtiyaç duyduğunuz bilgi becerileri size aktaracaktır.” dedi.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu