Bu bebek Türk tıp literatürüne geçti! 980 gram bebeğe anjiyo yapıldı
Ankara’da Tıp Tarihine Geçen Bir Başarı: Işık Bebek
Ankara’da 30. gebelik haftasında, yalnızca 980 gram ağırlığında dünyaya gelen Işık bebek, tıp tarihine damga vurdu. Doğum sırasında ana damarındaki tıkanıklık nedeniyle düşük ağırlığına rağmen, uzman doktorlar tarafından anjiyo yapılmasına karar verildi. Işık bebek, kasıktaki toplardamar yoluyla onarım yapılan Türkiye’deki ilk bebek olarak kayıtlara geçti.
Işık I. isimli erkek bebek, 14 Mayıs 2024 tarihinde Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde doğdu. Gebeliğin 30. haftasında, 980 gram olarak dünyaya gelen bebeğin, doğumdan hemen sonra ciddi solunum sıkıntıları yaşadığı belirlendi. Uzman ekip, bu durumu düzeltmek için anjiyo yapılmasını gerekli gördü.
İlk Defa Uygulanan Yöntem
Doğumdan 2 hafta sonra, Işık bebeğe anjiyo yapılması gerçekleştirildi. Kasıktaki toplardamarına yapılan anjiyo ile 1.5 milimetre olan kritik damar darlığı, başarılı bir şekilde 3.5 milimetreye kadar genişletildi. Şu an itibarıyla Işık bebek, 2 kilo 100 gram ağırlığına ulaştı ve 2 aylık tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu. Artık solunum destek cihazına ihtiyaç duymadan nefes alabiliyor.
Türk Tıp Tarihine Geçiş
Işık bebek, damarlarında onarım yapılan ilk bebek olarak Türkiye’deki tıp literatürüne adını yazdırdı. Hastanenin Yenidoğan Bölümü’nden Doç. Dr. Seda Aydoğan, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Işık bebek, 30’uncu gebelik haftasında 980 gram olarak doğmuştu. Prematüre olması nedeniyle solunum sıkıntısı çeken hastamız, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip ediliyordu. Doğumundan 13 gün sonra yapılan muayenede, kalpten çıkan ve vücudu besleyen ana damarda ciddi bir tıkanıklık tespit edildi. Çocuk kalp merkezi olmamız nedeniyle hastamız bize sevk edildi. Işık bebeğin yaşamının 15’inci gününde çocuk kardiyologlarımız tarafından anjiyo ile bu damarda açılma işlemi yapıldı.”
Dr. Aydoğan, bebeğin sağlığına kavuştuğunu aktararak, “Şu an bebeğimiz 90 günlük ve artık taburculuğa hazır. Hiçbir solunum destek ihtiyacı olmadan yaşamına devam etmesini planlıyoruz. Prematürite ile birlikte ciddi aort koarktasyonu tablosunu atlatan bebeğimiz, bu zorlu süreci başarıyla geçti ve sağlıklı bir hayat onu bekliyor.”
Operasyon Detayları
Operasyonu gerçekleştiren Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akif Kavgacı, prosedürü şu şekilde anlattı: “Ekokardiyografide bu darlığı tespit ettikten sonra hastamızı kateter anjiyografi işlemine aldık. Kasıktaki toplardamar yoluyla ‘balon anjiyoplasti’ dediğimiz işlemi gerçekleştirerek, 1.5 milimetrelik darlık bölgesini 3.5 milimetreye kadar genişlettik. Işık bebeğin özelinde bu yöntemi tercih etmemizin nedeni, 980 gramlık düşük doğum ağırlığına sahip olması. Kasıktaki toplardamarı seçmemizin sebebi, bu kadar küçük bebeklerde damar duvarlarının çok ince ve kırılgan olmasıdır. Damar duvar hasarı, pıhtı ve kanama riski gibi komplikasyonlar ana atardamarlarda daha sık görüldüğü için bu yöntemi tercih ettik. Bu tür bir hastalık oldukça nadirdir. 980 gram düşük doğum ağırlığında olan bir bebeğe toplardamar yöntemiyle bu girişimin yapılması, bizim bildiğimiz kadarıyla literatürde ilk.”