Çocukları korkutmak için söylenen sağlık efsaneleri rafa kalkıyor!
Sağlık Efsaneleri ve Gerçekler
Çocukların büyürken sıklıkla duyduğu sağlık efsaneleri, Kaliforniya Üniversitesi San Francisco (UCSF) Sağlık Birimi’nin yaptığı araştırmalarla çürütüldü. Ebeveynler ve çocuklar arasında dolaşan bazı yanlış inançlar gün geçtikçe azalmıyor, hatta büyüyerek devam ediyordu. UCSF Sağlık Birimi, yerleşmiş 3 efsanenin gerçek dışı olduğunu açıklayarak bu efsaneleri çürüttü.
Efsaneleşen Anne Uyarıları Tarihe Geçiyor!
1. Sakızını Yutarsan Yıllarca Midede Kalır!
Çocuklara sakız yutmanın sakıncaları üzerine yapılan araştırmalar, sakızın mide içinde yıllarca kalmadığını gösterdi. Sakız yutmak önerilmez ancak yanlışlıkla yutulduğunda mide içinde uzun süre kalmaz. Sakız, diğer besinler gibi mideyi yaklaşık iki saatte geçer ve birkaç gün içinde vücuttan atılır. Uzmanlar yine de sakız yutmanın bağırsak tıkanıklığı riski taşıdığını belirtiyor.
2. Yemek Yedikten Sonra Yüzmek Zararlıdır!
Yemekten hemen sonra yüzmek hastalığa neden olabilir iddiası asılsızdır. Yemekten önce yüzmek, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olmak ve boğulma riskini azaltmak için bir önlem değildir. Yapılan araştırmalar, yüzmeden önce yemek yemenin boğulma riskini artırmadığını göstermektedir.
3. Televizyona Yakından Bakmak Gözlere Zarar Verir!
Çocuklara ekran süresinin gözlere zarar verip vermediği konusunda yapılan araştırmalar, televizyona çok yakından bakmanın gözlere zarar vermediğini ancak göz yorgunluğuna neden olabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, göz yorgunluğunu önlemek için ortamın iyi aydınlatılmasını ve ara sıra ekrandan uzaklaşılmasını önermektedir.