Dilan Polat tahliye oldu! Tahliye sonrası ilk açıklama avukattan geldi
Dilan Polat’ın Tahliyesi ve Son Gelişmeler
Kara para aklama suçlamalarıyla tutuklu bulunan Dilan Polat, mahkemenin aldığı karar doğrultusunda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Cezaevinden çıktıktan sonra, kardeşi Sıla Doğu’nun Sarıyer’deki boğaz manzaralı evine gitti. Polat’ın serbest bırakılmasının ardından gece yarısı kendisini ziyaret eden avukatı Sevinç Horoz, önemli açıklamalarda bulundu.
Avukat Horoz, “Engin Polat’ın yanından geldim ve…” diyerek, tahliye süreci hakkında bilgi verdi. Dilan Polat’ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına yönelik avukatların yaptığı itirazın kabul edildiği öğrenildi. Lüks yaşam tarzı ve sosyal medya paylaşımlarıyla gündeme gelen Dilan Polat, eşi Engin Polat ve kardeşi Sıla Doğu ile birlikte toplam 14 kişi, kara para aklama suçlamasıyla 5 Kasım Pazar günü tutuklanmıştı. Polat’ın avukatları, müvekkilinin psikolojik durumunun iyi olmadığını ve 2019 yılından beri antidepresan ilaç kullandığını belirtmişti.
CEZAEVİNDEN TAHLİYE GÖRÜNTÜLERİ
Dilan Polat, yaklaşık 9.5 ay süresince tutuklu kaldı. 2023 Kasım ayından bu yana Marmara İnfaz Kurumları Cezaevi’nde bulunan Polat, nihayet tahliye oldu. Çıkışındaki mutluluk anları, dikkatlerden kaçmadı.
AVUKATLARINDAN İLK AÇIKLAMA:
Dilan Polat hakkında önceki gün tahliye kararı çıkmıştı. Polat, tahliyesinin ardından kardeşi Sıla Doğu’nun Sarıyer’deki boğaz manzaralı evine giderek ailesiyle bir araya geldi. Gece saatlerinde avukatı Sevinç Horoz, Polat’ı ziyaret etti. Horoz, Dilan Polat’ın sağlık durumu ve tahliye süreci hakkında açıklamalar yaptı. Horoz, “9 Ağustos tarihinde yapılan olağan tutukluluk incelemesinde tutukluluğun devamına karar verilmişti. Ancak bu aşamada savcılığın mütalaası tahliyeye yönelikti. Biz de bu doğrultuda itirazımızı bir üst mahkemeye yaptık ve bunun sonucunda tahliye kararı verildi.” şeklinde konuştu.
SAVCILIĞIN MÜTALAASI ORTAYA ÇIKTI
Dilan Polat’ın avukatı Sevinç Horoz’un tutukluluk incelemesine yaptığı itiraz, 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, Dilan Polat’ın yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol talebinin yanı sıra, tüm suçlardan tahliyesine karar verdi. Tahliyenin ardından savcılığın Polat ile ilgili mütalaası da kamuoyuna yansıdı.
SUÇ İSNAT EDİLMEMESİ, TEDAVİ ALTINA ALINMASI GÖRÜŞÜ VE TUTUKLU GEÇİRDİĞİ SÜRE…
Savcı, Dilan Polat hakkında şu tespitlerde bulundu:
- MASAK raporunda Dilan Polat’a suç isnat edilmemesi,
- Adli Tıp’tan gelen, yüksek güvenlikli sağlık kuruluşunda koruma ve tedavi altına alınması yönündeki görüşü,
- Tutuklulukta geçirdiği süre ve mevcut delil durumunu birlikte değerlendirip tahliye olması yönünde görüş bildirilmesi.
İŞTE SAVCILIĞIN MÜTALAASI
Savcılığın Dilan Polat hakkında verdiği mütalaada şu ifadelere yer verildi: “Esas sayılı dosyası kapsamında tutuklu bulunan şahıslar hakkında CMK’nın 108. maddesi uyarınca tutukluluk durumunun devam edip etmeyeceği konusunda mütalaa talep edilmiş olmakla; dosya kapsamında tutuklu bulunan sanıklardan Dilan Polat ile ilgili dosya içerisinde yer alan MASAK raporunda yer alan ‘Dilan Polat’ın soruşturmaya konu şirketler grubuna dahil kişi/firmaların şahsi finansal işlemleri ile şirketlerin ticari faaliyetlerinin sevk ve idaresi parasal işlemlerin transfer talimatları, sahte/gerçek fatura vb. belgelerin kullanılması/düzenlenmesi, mal varlıklarının değerlendirilmesi gibi bütün ticari ve finansal işlemlerde karar merci olmadığı, sevk ve idaresinde bulunmadığı, ulaşılabilen kaynaklar, elde edilen deliller ve işleme konulan vergi tekniği raporu doğrultusunda suç unsuru olabilecek herhangi bir eyleminin tespit edilemediğinin bilinmesi gerektiği’ şeklinde tespitin bulunması, yine sanık hakkında hazırlanan 20/05/2024 tarihli Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 3. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan raporda ‘sanığın TCK’nın 57. maddesinde belirtilen yüksek güvenlikli sağlık kuruluşunda koruma ve tedavi altına alınmasının uygun olacağı, koruma ve tedavi altına alınması sonrası ilgili sağlık kuruluşunca hastalığının klinik remisyona (iyilik hali) girdiğine karar verilerek taburcu edilmesi sonrasında önerilen tedavisi ve poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam edilebileceği’ yönünde tespitin olması, sanığın tutukluluktaki geçirdiği süre, hakkında toplanan delillerin mevcut durumu birlikte değerlendirildiğinde sanık hakkında CMK’nın 109. maddesinde yer alan adli kontrol tedbirlerinden bir veya birkaçının uygulanmasına karar verilmek suretiyle başka suçtan tutuklu veya hükümlü değilse tahliyesine karar verilmesi, dosyada tutuklu bulunan diğer sanıklar yönünden ise, üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, yasadaki cezalarının üst sınırı, mevcut delil durumu, henüz savunmalarının da alınmamış olması ve tüm dosya kapsamına göre bu aşamada tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi, kamu adına talep ve mütalaa olunur.”