Dr. Keser’den Kurban bayramında doğru beslenme önerileri

İçindekiler

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme İpuçları

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme İpuçları

Kurban Bayramı’nda, sağlıklı beslenmenin temel ilkelerine, besin seçimlerine, porsiyon kontrolüne, besinlerin pişirilme ve saklanma yöntemleri ile ilgili uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Muteber Gizem Keser, gerek bayram süresinde gerek bayramdan sonra vücut ağırlığının ideal ölçüde tutulmasının ve beraberinde gelebilecek hastalıkların önlenebilmesi için beslenme ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Kahvaltının Önemi ve İçeriği

Kahvaltının Önemi ve İçeriği

“GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ KAHVALTIYA DİKKAT EDİLMELİ”

“Bayram süresince kahvaltı öğününün atlanmaması gerekiyor. Kahvaltı, uzun süren açlık sonrasında sistemin enerji elde etmek için aldığı en önemli kaynağı sağlıyor. Kahvaltıda kavurma gibi et yemekleri yerine, hafif besinler tüketmek önem arz ediyor. Peynir, zeytin, yumurta, mevsim yeşilliği, açık çay, mümkünse ceviz, badem (porsiyon kontrolü sağlanarak) yağlı tohum gibi yiyecekler ile kahvaltıyı desteklemek sindirim sistemi şikayetlerin oluşumunu önlüyor”

  • Kahvaltıda hafif besinler tercih edilmeli.
  • Peynir, zeytin, yumurta, mevsim yeşillikleri gibi besinler tüketilmeli.
  • Açık çay ve yağlı tohumlar kahvaltıya eklenebilir.

“LİF ALIMI İÇİN SEBZE TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ”

“Etlerin sebzelerle beraber tüketilmesinin hem besin değeri hem de lif alımı açısından önemli olduğunu söyleyen Keser; özellikle sindirim sistemi hastalığı olan bireylerin eti birkaç gün (minimum 24 saat) buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketmesi sağlık problemlerinin önlemesinde fayda sağlayacaktır.”

  • Etler sebzelerle birlikte tüketilmelidir.
  • Pişirme yöntemi olarak haşlama ve ızgara tercih edilmelidir.
  • Yemeklerin yanında limonlu salata tüketmek önerilir.

“AYRAN VEYA YOĞURT TÜKETİMİ SİNDİRİMİN KOLAYLAŞMASINA YARDIMCI OLUR”

“Yemeklerde ayran ya da yoğurt tüketiminin sindirimi kolaylaştıracağını belirten Keser; yemeğin yanında ayran, yoğurt gibi içerisinde kalsiyum, B2, B12 vb. vitaminler ve protein bulunan ürünler, sindirimin de kolaylaşmasına yardımcı olacaktır. Bu besinler, laktoz hassasiyeti olan bireyler için de iyi birer alternatiftir.”

Etin Muhafaza Edilmesi ve Saklanması

Etin Muhafaza Edilmesi ve Saklanması

ETİN MUHAFAZASINDA ÖNEMLİ NOKTALAR

“Kurban etinin muhafaza edilmesindeki önemli noktalara değinen Keser; et büyük parçalar halinde değil, küçük parçalara bölünerek buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kâğıda sarılarak buzluk kısmında ya da derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, -18 derece derin dondurucuda 3 ay muhafaza edilebilir.”

  • Et küçük parçalara bölünerek saklanmalıdır.
  • Et derin dondurucuda saklanabilir.
  • Et çözündürülürken buzdolabında veya mikrodalga fırında çözündürülmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu