Ev işi yapan çocuklar daha başarılı! Kişilik gelişimini olumlu etkiliyor
Galler Prensesi Kate Middleton’ın Çocuklarına Ev İşleri Yaptırma Kararı
Geçtiğimiz günlerde Galler Prensesi Kate Middleton’ın çocuklarına ev işlerinde yardımcı olma alışkanlığı kazandırdığına dair haberler, dünya genelinde büyük bir ilgi uyandırdı. Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre, Klinik Psikolog Cansu Abalı, ev işlerine katılan çocukların akademik ve mesleki başarılarının artabileceği yönünde görüşlerini paylaştı. Galler Prensi William ve eşi Kate Middleton’un aile yaşantısı, sürekli olarak medya gündeminde yer alıyor. Son zamanlarda, çift çocuklarından ev işlerine yardımcı olmalarını beklediklerini açıkça ifade etti. Middleton, “Çocuklarımıza evde iş yaptırıyoruz. Çünkü ev işleri yapan çocuklar daha zengin, daha fit ve daha mutlu oluyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Çiftin üç çocuğu bulunuyor: 11 yaşındaki Prens George, 9 yaşındaki Prenses Charlotte ve 6 yaşındaki Prens Louis. Aile, çocuklarına masa kurmaktan sofra toplamaya, evin düzenini sağlamaya kadar birçok ev işinde sorumluluk veriyor. Bu durum, çocuklarını ev işlerinden uzak tutmayı tercih eden anne babaları düşündürmeye başladı. Uzmanlar, ev işlerine katılan çocukların sorumluluk bilincinin erken yaşlarda geliştiğini ve bu durumun okulda ve gelecekteki iş hayatlarında başarı oranlarını artırdığını vurguluyor.
Ev İşi Yaptırmanın Çocuk Gelişimine Pozitif Etkisi
Klinik Psikolog Cansu Abalı, özellikle 0-6 yaş aralığında çocuklara yaşlarına uygun ev işlerinin verilmesinin, onların sorumluluk bilincini, düzen alışkanlığını, bağımsızlıklarını, öz güvenlerini, benlik gelişimlerini, öz bakım becerilerini, hayat becerilerini ve sosyal yeteneklerini olumlu yönde geliştireceğini belirtti.
- Yaşlarına Göre Çocuklara Hangi Sorumluluklar Verilmeli?
Abalı, çocukların kişilik gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla yaşlarına uygun sorumluluk ve görevlerin verilmesi gerektiğini ifade etti ve önerilen ev işlerini şu şekilde sıraladı:
2-5 yaş:
Öğrenme sırası ve düzen: Oyuncakları toplamak, kitapları düzenlemek, çamaşırları sepetine koymak, çorapları eşlemek, yataklarını yapmak ve yemek sonrası tabakları temizlemek.
6-7 yaş:
Yardımlaşmayı öğrenmek: Yemek hazırlamada yardımcı olmak, market alışverişine katılmak, sofrayı kurmak, çöpleri atmak, evcil hayvanları beslemek ve bitkileri sulamak.
8-9 yaş:
Her şeyin yeri olduğunu anlamak: Kendi eşyalarını düzenlemek, çamaşırları katlamak ve kaldırmak, bulaşık makinesini boşaltmak ve masa takımlarını yerleştirmek.
10-11 yaş:
Kendine güvenmek: Kahvaltı hazırlamak, okul için öğle yemeği hazırlamak, çöpleri çıkarmak ve toz almak.
12-15 yaş:
Önceliklerini belirlemeyi öğrenmek: Bahçe işleri, temizlik, çimleri biçme ve çarşaflarını değiştirme.
16+ yaş:
Yetişkinliğe hazırlık: Alışveriş yapmak, yemek pişirmek, araç bakımı, bakkal ve market işleri, ev aletlerini temizlemek.
Ev İşlerinin Sağlık Üzerindeki Pozitif Etkisi
2019 yılında Virginia Üniversitesi’nde yaklaşık 10 bin çocuğun akademik başarıları incelendiğinde, çocukların ne kadar fazla ev işi yaparlarsa, notlarının o kadar yüksek olduğu gözlemlendi. Ayrıca, Amerika’da Texas Sprouts adlı programda bahçecilik dersi alan 7-12 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, bahçe ile ilgilenen çocukların kan şekeri seviyelerinde %13’lük bir iyileşme görüldü.