Gökyüzü severler bu tarihe dikkat! Göktaşı yağmuru en yoğun bu günde görülecek

İçindekiler

Yıldız Kayması: Gök Taşı Yağmurları

Yıldız Kayması: Gök Taşı Yağmurları

‘Yıldız kayması’ olarak bilinen gök taşı yağmurları, yılda toplamda 8 kez meydana geliyor. Bu muhteşem gök olayının en yoğun gözlemleneceği gün ise açıklandı! Meteoroloji tutkunları ve gökyüzünü hayranlıkla izleyenler için heyecan verici bir haber geldi. Gökyüzünde gördüğümüz yıldız kaymaları, aslında binlerce yıl önce yıldızların geçişiyle geride bıraktıkları izlerden kaynaklanıyor. Uzay ve Dünya’nın zamanı birbirinden farklıdır.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG) hazırladığı 2024 Gök Olayları Yıllığı’na göre, bazıları binlerce yıl öncesine dayanan kuyruklu yıldızların geçişleri sonrası geride bıraktıkları parçacıklardan oluşan gök taşı yağmurları her yıl dünya genelinde 8 defa gözlemleniyor. Bu olaylar aşağıdaki isimlerle anılıyor:

  • Quadrantid (Dörtlük)
  • Lyrid (Çalgı)
  • Eta Aquarid (Eta Kova)
  • Delta Aquarid (Delta Kova)
  • Perseid (Kahraman-Perse)
  • Orionid (Avcı)
  • Leonid (Aslan)
  • Geminid (İkizler)

Perseid Gök Taşı Yağmuru

Perseid Gök Taşı Yağmuru

Bu gök taşı yağmurlarından en dikkat çekeni ise Perseid (Perse) gök taşı yağmurudur. Perseid yağmuru, 14 Temmuz’da başlamış olup 1 Eylül’e kadar devam edecek. Perseid yağmurunun en yoğun gözlemleneceği tarih ise açıklandı:

12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece bu muhteşem manzara ile karşılaşma şansınız olacak. TUG uzmanları tarafından hazırlanan Gök Olayları Yıllığı’nda Perseid gök taşı yağmuruna ilişkin şu bilgiler verilmektedir:

“Perseid Gök Taşı Yağmuru, 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’ndan ayrılan küçük kayaç ve toz parçalarının oluşturduğu bir gök olayıdır. Bu kuyruklu yıldızın çekirdeği 26 kilometre çapındadır ve Güneş etrafındaki turunu 133 yılda tamamlamaktadır. 14 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Perseid gök taşı yağmurunun en yoğun gözlenebileceği tarih 12-13 Ağustos gecesi olacaktır. Perseid, en yoğun meteor yağmurlarından biri olarak bilinir; bu dönemde saatte 75-100 adet meteor gözlemlenebilir. Ay, bu tarihte ilk dördün evresinde olacak ve gece yarısından önce batacaktır. Meteorlar, Kahraman (Perseus) Takımyıldızı’nın bulunduğu bölgeden yayılıyormuş gibi görünecektir.”

12 Ağustos gecesi, ay gece yarısından önce batacağı için, gökyüzü meteor gözlemi için ideal bir ortam sunacaktır. Meteorlar, saniyede 59 kilometre hızla atmosfere girecek ve ateş topları gibi etkileyici bir görüntü oluşturacaktır. Gökyüzünde bu gece saatte 100 meteora kadar gözlem yapılabilecektir. Gök Olayları Yıllığı’nda ayrıca, “Perseid yağmuru sırasında ‘ateş topları’ denilen gök taşlarının da görülmesi mümkün. Ateş topları, daha büyük ışık patlamaları şeklinde ve daha uzun süre gözlenebilen, parlaklıkları eksi 3 kadire ulaşabilen meteorlardır” denilmektedir.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu