Sinan Albayrak’tan sanat dünyasına sert tokat: Konu Filistin olunca korkaklar!
Filistin Üzerine Sanat Dünyasındaki Suskunluk
Orta Doğu’nun karmaşık ve kanlı denkleminde, masumların acı çektiği Filistin meselesi Türkiye’deki sanat camiasında adeta bir sessizlikle karşılanıyor. Filistin’deki zulme karşı ilk günden beri sesini yükselten ünlü oyuncu Sinan Albayrak, sanat dünyasının bu sessizliği üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Filistin topraklarında yaşanan zulüm ve vahşet, son bir yıl içinde tarih sayfalarına utanç verici birer leke olarak yansıyor. Bebekler, yaşlılar, kadınlar ve silahsız binlerce masum insanın katledildiği Gazze’de büyük acılar yaşanırken, gözünü kin bürüyen İsrail, her geçen gün mabetlerden hastanelere kadar her yeri hedef alıyor.
İnsanlık suçu işleyen İsrail’in soykırımına dünyanın dört bir yanından tepki sesleri yükselirken, sanat dünyasından da pek çok önemli isim Filistin için çağrıda bulunuyor. Özellikle Pink Floyd’un solisti Roger Waters, ünlü müzisyen Eric Clapton, Akademi Ödüllü aktris Susan Sarandon, ünlü rapçi Macklemore ve süper model Bella Hadid gibi isimler, sayısız baskı ve ölüm tehdidine rağmen konserler, yürüyüşler ve sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla seslerini milyonlara duyurmaya çalışıyor. Ancak Türkiye’deki sanat camiasında durum pek de aynı değil. Bazı sanatçıların suskunluğu, insanlık adına büyük bir utanç kaynağı olarak öne çıkıyor.
Sanat Camiasındaki Korkaklık
Sinan Albayrak, Filistin’in yardım çığlıklarını duyurmak için büyük bir çaba sarf eden ünlü bir sanatçı olarak, sanattaki sessizliği Yasemin.com’a değerlendirdi.
“Her şey bastırılmış halde” diyerek söze başlayan Albayrak, bu sessizliğin ardında yatan korkaklığı şu sözlerle ifade etti: “Korkak bir yapı söz konusu. Bastırılmış, sindirilmiş bir zümre haline dönüştük. Bu sadece sanatçılar için değil, genel olarak toplumda böyle bir sindirilmişlik var. Ne boykotumuzu boykot gibi yaşayabiliyoruz ne de gerçekten tepkimizi gerçek manada gösterebiliyoruz. Her şey bastırılmış halde…”
Yurt Dışındaki Sanatçıların Cesareti
Yurt dışında sanatçıların Filistin dramına daha cesur bir tavır sergilediğine dikkat çeken Albayrak, “Sanatçılarımız neden tepki göstermiyor? Yurt dışındaki sanatçılar, özellikle Amerika’da Siyonist lobinin bu kadar güçlü olduğu bir ortamda seslerini yükseltebiliyorlar. Bu durum, ‘Don Kişotluk’ yapabilmek demektir. Belki dışarıdan baktığımızda bu tepkilerin hiçbir yere varmayacak gibi göründüğü düşünülebilir. Ancak bu koşuyu yapanlar, o hedefe yürüyenler içsel olarak o kadar mutlu ki çünkü onlar doğrunun yanındalar. Biz korkumuzdan doğrunun yanında olmayı başaramadık.”
Sanatçının Rolü ve Maddi Kaygılar
Sanatçının en doğru kelimeleri kullanması gerektiğini vurgulayan Albayrak, toplumsal konulardaki sessizliğin maddi kaygılarla bağlantılı olduğunu belirtti: “Maalesef öyle garip bir çevre içerisindeyiz ki ya da öyle garip bir şekilde çevrelenmişiz ki ‘Acaba yarın işi alamaz mıyım?’ gibi sorular önem kazanıyor. Görünen markalara aldanmayın, gerçek anlamda ardında o kadar şeytani bir yüz var ki, insanlar bundan korkuyor. ‘Ben oyunculuk alanından dışlanırsam, geçimimi sağlayabileceğim başka bir yeteneğim yok’ düşüncesindeler. Ancak insanlığın yok edildiği bu dönemde, hiçbir mantık bu sebepleri geçerli kılamaz.”
İnsani Duyguların Önemi
Maddi kaygılardan sıyrılarak insani duygulara kulak vermenin erdemli bir davranış olduğunu vurgulayan Albayrak, “Her şeyi bırakacaksın, mesleğinden mi olacaksın? Ol gitsin. Rabbim sana başka bir yol, başka bir geçim kaynağı verecektir. Biz bu düşüncede olan insanlarız. Filistin, Gazze için, Müslümanlık için sesimizi yükseltmeliyiz. Burada bir din ayrımı gözetmeksizin insanlık adına hareket etmek zorundayız. Gazze, en şiddetli çığlık ve en büyük soykırıma maruz kalan topluluk. Bu nedenle sanatçı olarak sesimizi korkusuzca yükseltmeliyiz.”
İsrailli Şarkıcının Çirkin Çağrısı
Gazze’deki insani kriz derinleşirken, İsrailli şarkıcı Ofer Levi geçen haftalarda Başbakan Netanyahu’ya Türkiye’ye atom bombası atması çağrısında bulundu. Albayrak, Levi’nin savaş yanlısı tutumunu ise şu şekilde değerlendirdi: “Bunlar o kadar boş yaratıklar ki, yorum yapmaya dahi değmez. Hastalıklı ruha sahip, hastalıklı zihniyetli insanlardır. Yaradan sana ‘katlet, öldür, yok et’ diyebilir mi? Mantık tamamen bitmiş durumda.”
Boykot Çağrıları ve Yerli Ürünler
Filistin’deki zulme karşı boykot çağrıları artarken, Albayrak bu konuda da görüşlerini aktardı: “Boykot çağrısı yeterince önemsenmiyor. Hem vatandaşlardan hem de devletten boykot çağrısında bulunuluyor ama bu konuda hassas davranılmıyor. Yerli ürünlerin yanında yerli muadili satma zorunluluğu getirilmelidir. Bu yasalaşmadığı sürece vatandaşımız maalesef başka bir alternatif aramayacak. Devletin acil olarak yerli ürün satma zorunluluğuna dair bir yasa çıkartması lazım.”